Quantcast
Channel: Mensen – Libelle
Viewing all 16070 articles
Browse latest View live

Koningin Máxima draagt hippe hoge laarzen naar werkbezoek

$
0
0

Dinsdagmiddag bracht koningin Máxima een werkbezoek aan mantelzorgers en hun naasten in Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Ridderkerk. De koningin droeg deze dag een hippe maxi-jurk met dé laarzen van dit jaar.

Voor de bijzondere bezoeken trok koningin Máxima een nieuwe jurk uit de kast. Ze droeg de lange jurk met bloemenprint met hoge zwarte laarzen en een grote zwarte riem.

Hoge zwarte laarzen

Hoge laarzen zijn dit najaar helemaal terug. Handig, want zo kun je die leuke lange zomerjurk nog een heel seizoen door dragen. Onze koningin laat alvast zien hoe je ze mooi kunt stylen:

 

Zelf ook zo’n mooie outfit kopen voor de herfst? Wij hebben de mooiste laarzen en maxi-jurken op een rijtje gezet:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Brunopress

 

Het bericht Koningin Máxima draagt hippe hoge laarzen naar werkbezoek verscheen eerst op Libelle.


Koningin Letizia steelt de show in betaalbare Zara-jurk

$
0
0

Dat je echt niet veel geld hoeft neer te leggen voor een chique outfit, bewijst koningin Letizia van Spanje maar weer. Tijdens een officiële gelegenheid in Madrid werd Letizia namelijk gespot in een prachtige tweedjurk van de Zara.

Vergeleken met de designermerken die Letizia normaal gesproken draagt, is de jurk erg betaalbaar: hij kost namelijk ‘slechts’ 77 euro.

‘Oudje’

Voor mensen die de jurk erg leuk vinden hebben we helaas slecht nieuws: het is namelijk geen jurk uit de nieuwe collectie van Zara. Het is een ‘oudje’ afkomstig uit de collectie van 2019. Het is ook niet de eerste keer dat Letizia de jurk draagt, wat betekent dat ze gewoon net als ons aan recyclen doet. De koningin van Spanje maakt haar outfit af met een zwart riempje, zwarte clutch en zwarte hakken:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Royal Monarchies Now (@royal.monarchies) op

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Op zoek naar items in de stijl van Letizia? Neem dan eens hier een kijkje:

[shopsuite_snippet id=4bfe]

Bron: Dailymail.co.uk. Beeld: Instagram, Brunopress

Het bericht Koningin Letizia steelt de show in betaalbare Zara-jurk verscheen eerst op Libelle.

Zó ziet het nieuwe stulpje van huisvriendin Caroline van Eeden eruit

$
0
0

Precies een jaar nadat ze vertrok uit het programma ‘Chateau Meiland’ heeft Caroline van Eeden heugelijk nieuws: ze heeft namelijk na een jaar ‘dakloos’ te zijn geweest een eigen huis gevonden.

Sinds de breuk met de Meilandjes heeft Caroline maar liefst een jaar rondgezworven, maar daar komt nu dus gelukkig een einde aan.

“Zó blij”

Op haar Instagram-account deelt Caroline vol trots het goede nieuws én geeft ze ook meteen een kijkje in haar nieuwe woning. “Ik ben zó blij en het gaat zo mooi worden,” zo vertelt ze met een glimlach van oor tot oor. “Over een paar maanden ga ik het eindresultaat laten zien.” Hoewel haar nieuwe huis  momenteel nog vol staat is al duidelijk te zien dat ze een prachtig stulpje op de kop heeft weten te tikken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: SBS6

 

Het bericht Zó ziet het nieuwe stulpje van huisvriendin Caroline van Eeden eruit verscheen eerst op Libelle.

Patty Brard en dochter Priscilla na 11 jaar weer herenigd

$
0
0

Patty Brard (65) en haar dochter Priscilla (37) hadden jarenlang geen contact meer met elkaar. Tot nu. Na 11 jaar hebben ze elkaar eindelijk weer gezien, gesproken én geknuffeld.

Het verbroken contact had volgens Priscilla voor een groot deel met alle media-aandacht te maken. Vooral Patty’s deelname aan realitysoap Patty’s Posse zou de reden zijn geweest voor de breuk.

Urenlang gesproken

Patty had de hoop bijna opgegeven, de band met haar dochter leek onherstelbaar te zijn beschadigd. Maar na 11 jaar vielen Patty en Priscilla elkaar weer in de armen. “We hebben elkaar teruggezien, vastgehouden en urenlang gesproken”, vertelt Patty in een interview aan Privé

Nerveus

Patty was de dagen voor de ontmoeting enorm nerveus. Patty: “Ik was steeds bang dat er wat tussen zou komen en de afspraak niet door zou gaan. Priscilla vertelde dat ze pas een uur van tevoren gespannen was, vooral over hoe het gesprek zou verlopen. Ze had een lange brief geschreven met daarin alles wat ze me wilde vertellen.”

Trouwplannen

Patty kan haar geluk niet op, zo lang heeft ze naar dit moment toegeleefd. Ze verklapt ook dat Priscilla groot nieuws had: “Ze is deze zomer verloofd en heeft trouwplannen.” Toen Patty trouwde was haar dochter er niet bij. Dat hoopt ze niet nog een keer mee te maken. “Gelukkig gebeurt dit allemaal wel op tijd, zodat ik dat niet hoef te missen. Ik verheug me erop met mijn dochter haar trouwjurk uit te kiezen.”

Patty in Libelle

Onlangs vertelde Patty nog in een interview met Libelle dat ze hoopte dat Priscilla er op een dag achter zou komen dat je een moeder-dochterband niet zomaar doorknipt. Ze heeft dan ook lang gewacht op deze bijzondere hereniging.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Privé. Beeld: Brunopress

Het bericht Patty Brard en dochter Priscilla na 11 jaar weer herenigd verscheen eerst op Libelle.

Kijkers ‘Getekend voor het leven’ staan perplex van tattoo bij dochter (13)

$
0
0

In Getekend voor het leven volgt André Hazes mensen die van hun oude tatoeages af willen. Dat zorgt soms voor heftige verhalen. Dit keer: een moeder die onder invloed een tattoo heeft gezet bij haar 13-jarige dochter. 

In iedere aflevering bezoekt André mensen die spijt hebben van hun zichtbare tatoeages. Met hun deelname aan het programma krijgen ze de kans deze tattoos weg te laten laseren en hun leven daarmee voorgoed te veranderen. André volgt die reis op de voet en vraagt naar de bijzondere en soms ook schrijnende verhalen achter hun tatoeages.

Alcohol en wiet

De aflevering van dinsdagavond was heftig en maakte veel los bij kijkers. Karima vertelt dat ze lange tijd niet goed in haar vel zat, maar dat haar omgeving haar niet begreep. Er was veel ruzie thuis en dat maakte haar vaak verdrietig. Karima raakt op een gegeven moment verslaafd aan alcohol en wiet en dat leidde tot de grootste fout van haar leven: onder invloed zette ze een tatoeage bij haar 13-jarige dochter Selina.

Dochter blij met tattoo

Karima vindt het verschrikkelijk. Ze is al een lange tijd clean en wil haar dochter dolgraag helpen. “Ik schaam me dood voor haar tattoo. Weghalen is geen optie, maar als we hem kunnen omtoveren zou dat fantastisch zijn”, zegt ze. Dochter Selina (inmiddels 16 jaar) is juist erg blij met de tattoo die haar moeder heeft gezet: “Zo heb ik altijd een stukje van haar op mijn arm.” Wel staat Selina open voor aanpassingen.

Vader schaamt zich

Kijkers thuis staan versteld van de uitleg van Karima. Het meisje is volgens hen veel te jong voor een tatoeage. Bovendien vinden ze het opvallend dat de vader van Karima zich schaamt voor de tattoos en indirect dus ook voor zijn dochter en kleindochter. “Je kruis tatoeage verwijderen omdat je vader moslim is, wat een onzin”, reageert een kijker.

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het Jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Getekend voor het leven, Twitter. Beeld: Ruth van Baaijen | Talpa Beeldbank

Het bericht Kijkers ‘Getekend voor het leven’ staan perplex van tattoo bij dochter (13) verscheen eerst op Libelle.

Dagboek van Willeke: “Het voelt koppig en verwend dat wij wél op vakantie zijn gegaan”

$
0
0

Willeke is de kleindochter van Anne-Wil en de puberdochter van Manon. Sinds kort houdt zij ook een dagboek bij voor Libelle; iedere woensdag te lezen op Libelle.nl. Deze week gaat Willeke weer naar school.

Woensdag

In één klap is er een einde gekomen aan de lange, vreemde zomer. De regen slaat tegen mijn raam, en de verdieping is akelig stil nu Robbert in de garage slaapt. Het is maar beter ook, want we hebben het nog steeds niet goedgemaakt. Ik ben woedend omdat hij iets met Stelios is begonnen, terwijl hij wist hoe dol ik op hem was. Rob is dan weer kwaad op mij, omdat ik hem een valse nicht heb genoemd. Gelukkig heeft hij het niet tegen mama gezegd, zij zou zo’n uitspraak niet pikken. De mogelijkheid dat Rob gaat klikken hangt boven mijn hoofd. Daarom heb ik gisteren aan mama verteld hoe genaaid ik me voel door de hele situatie met Stelios. Dat Rob altijd alles kan krijgen en ik niets. Mama luisterde en troostte me, maar toch kan ik het idee niet loslaten dat ze meer van mijn broer houdt dan van mij. Hij is een ster op school, heeft altijd vrienden om zich heen, is creatief en kan meepraten met de volwassenen. Geen wonder dat mama en Boy hem aanbidden. Ik zal mijn vader binnenkort eens bellen, tegen hem kan ik tenminste lekker negatief doen.

Vrijdag

Het is alweer de laatste dag van de eerste schoolweek. Het is teleurstellend hoe normaal alles meteen voelt. Ja, er zijn pijlen op de grond geplakt, en we mogen niet in de buurt van de docenten komen, maar school is nog steeds dezelfde overweldigende wirwar als vorig jaar. Te lang blijven liggen in bed, kleffe boterham in drie happen, door de regen op de fiets, nog half in slaap aankomen, natte spijkerbroek die de hele dag niet droog wordt, de concentratie pas te pakken krijgen als het uur alweer bijna om is. Vijfentwintig minuten pauze krijg je om te eten, op adem te komen, en ook nog je hele sociale leven te regelen. Veel te kort. Uitgeput. Knikkebollen in de les. Boek vergeten, over twee weken al een toets, rij voor de wc, te laat in de volgende les. “Zit jij nog met je hoofd op een eiland, Willeke?” zegt de wiskundedocent als ik binnenkom. Ik bloos. “Nee hoor.” Ik schaam me voor mijn zongebruinde hoofd. Veel van mijn klasgenoten zijn de hele vakantie thuisgebleven door corona. Het voelt koppig en verwend dat wij wél op vakantie zijn gegaan. Ik zoek in het lokaal een plekje om te zitten. Een hand rechtsachterin zwaait naar me. Ik zie rood haar en een vrolijke sproetenkop. Lotte! Ik heb haar niet meer gesproken sinds we naar Griekenland vertrokken. Ik was bang dat onze vriendschap een korte zomervriendschap was, maar als ik me op mijn stoel heb laten zakken knijpt ze me snel in mijn hand. Ze leunt naar me toe en zet haar grote ogen op standje paniek. “Wils, volgens mij heb ik een gat in mijn hoofd. De eerste vijf minuten en ik begrijp er nu al niks van. En reken maar dat meneer schildpad het niet twee keer gaat uitleggen.” Ik kijk naar mijn nieuwe wiskundedocent, wiens kale hoofd uit een grote coltrui steekt als een schildpaddenhoofd uit zijn schild. Ik verstop mijn gezicht in mijn elleboog om niet in lachen uit te barsten. Als ik weer naar Lotte kijk zie ik dat ze haar rugzak hoog op haar nek heeft gehesen en hapt naar haar schrift alsof het een blaadje sla is. “Ik ben de algebraschildpad en ik lust alleen maar formules,” fluistert ze. De lachkramp in mijn buik voelt vertrouwd. School is weer begonnen, en ik ben niet meer alleen.

Meer dagboeken lezen?

Het dagboek van Anne-Wil (oma Willeke) kun je op Libelle Premium lezen > 

Het dagboek van Manon (moeder Willeke) is een exclusieve e-column waarop je je kunt abonneren:

Libelle e-column Manon (52x per jaar)
Libelle e-column Manon (52x per jaar)
€14,95
Bestel hier

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het Jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Tekst: Charlotte Remarque. Beeld: iStock

Het bericht Dagboek van Willeke: “Het voelt koppig en verwend dat wij wél op vakantie zijn gegaan” verscheen eerst op Libelle.

Kijkers lachen om het Duits van Ruben Nicolai in ‘De erfgenaam’

$
0
0

Dinsdagavond ging Ruben Nicolai weer op zoek naar de rechtmatige eigenaar van een erfenis in de tweede aflevering van De erfgenaam. Dit keer bracht zijn zoektocht hem zelfs buiten onze landgrenzen.

Ruben ging naar Duitsland en moest zich dan ook in het Duits verstaanbaar maken. Of hij daar wat van kon? Daar zijn de meningen over verdeeld.

Wie is de erfgenaam?

Maar liefst €100.000 liet mevrouw Hanna Mathilda Cienciala-Dahl achter toen zij eind jaren 90 in Zeist overleed. Een flinke som geld die tot op heden door niemand is opgehaald. Ruben ging op zoek naar de erfgenaam van deze mevrouw en naar haar verhaal. Want hoe heeft ze haar fortuin vergaard?

Reacties

Het was weer een bijzondere aflevering met een mooi verhaal, maar de kijkers hebben het op Twitter vooral over één ding: het Duits van Ruben. De meningen lopen nogal uiteen. Want hoewel sommige kijkers het tenenkrommend slecht vinden en suggereren dat hij maar even een cursus moet doen bij de nonnen in Vught, laten anderen weten dat ze een televisiecarrière in Duitsland wel voor Ruben weggelegd vinden. Maar de meeste kijkers moeten er gewoon hard om lachen, want hij doet het wél gewoon!

Ruben Nicolai ging in therapie na de relatiebreuk met zijn vrouw

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het Jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Twitter, RTL. Beeld: Brunopress

Het bericht Kijkers lachen om het Duits van Ruben Nicolai in ‘De erfgenaam’ verscheen eerst op Libelle.

Operazangeres Francis van Broekhuizen over pestverleden: “Ik werd elke dag wel geschopt of brillenjood genoemd”

$
0
0

21 tot en met 25 september is het de Week Tegen Pesten. In Jinek werd dinsdagavond het onderwerp aangesneden en operazangeres Francis van Broekhuizen schoof aan om haar verhaal te doen.

Francis werd als kind jarenlang gepest. Kijkers zijn geraakt door haar openhartigheid en zijn geïnspireerd om hun eigen verhaal te vertellen op Twitter.

Lichtpuntje

Francis vertelt dat ze er niet over heeft getwijfeld om haar pestverhaal naar buiten te brengen: “Inmiddels sta ik veel in de kranten en kom ik op tv, dus ik wil aan de mensen die nu met pesten te maken hebben laten zien dat het ook goed kan komen. Ik wil een lichtpuntje voor die mensen kunnen zijn.”

Buitenbeentje

Francis’ verhaal gaat door merg en been: “In de eerste klas, tegenwoordig heet dat groep 3, was er een jongen die het altijd op mij gemunt had. Ik was een apart meisje en wilde altijd bij de jongetjes spelen. Ik ben al mijn hele leven lesbisch, dat wist ik toen nog niet, maar ik was wel jongensachtig met korte haartjes. Ik wilde ook graag mee voetballen”, aldus de operazangeres.

Onderdanig gedrag

De pesterijen werden ook fysiek: “Ik werd elke dag wel geschopt of lelijk wijf of brillenjood genoemd. Dan kreeg ik ineens uit het niets een klap uit mijn gezicht. Met gym werd ik nooit uitgekozen en bij partijtjes werd ik nooit uitgenodigd. Ik voelde me altijd buitenbeentje en ging me ook onderdanig gedragen. Ik betaalde ze zelfs geld om mee te voetballen. Dat heeft tot de eerste klas van de middelbare school geduurd.”

Uiterlijk

Francis laat weten dat ze nog altijd moeite heeft met haar uiterlijk, omdat ze vroeger zo vaak lelijk werd genoemd. Ook als ze tegenwoordig kritiek krijgt op een tv-optreden en er wordt iets over haar uiterlijk gezegd, grijpt dit haar erg aan. Wat haar heeft geholpen? Humor als wapen gebruiken. En ook in zingen vond Francis een uitlaatklep.

Reacties

Op Twitter laten kijkers weten dat ze geraakt zijn door het verhaal van Francis en dat ze het goed vinden dat het onderwerp pesten in het programma wordt aangesneden. Ook inspireert het mensen om over hun eigen pestverleden te vertellen.

Helene legt uit hoe je je kinderen kunt beschermen tegen pesten

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het Jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Jinek, RTL, Twitter. Beeld: Brunopress

Het bericht Operazangeres Francis van Broekhuizen over pestverleden: “Ik werd elke dag wel geschopt of brillenjood genoemd” verscheen eerst op Libelle.


Is een snel ontwikkeld vaccin tegen het coronavirus wel veilig?

$
0
0

Wereldwijd zijn onderzoekers druk bezig met het ontwikkelen van een vaccin tegen het coronavirus. Ze zijn na een aantal maanden al ver in het proces, terwijl dit normaal gesproken jaren duurt. Hoe kan het nu ineens zo snel gaan en is het vaccin straks dan wel veilig?

Een goed werkend vaccin kan een eind maken aan deze pandemie. Momenteel zijn er wereldwijd 176 kandidaat-vaccins, waarvan er in 33 gevallen al op mensen wordt getest. Hiervan zijn er vijf in een vergevorderd stadium. Het lijkt dus de goede kant op te gaan, maar gaat die snelheid niet ten koste van de werking en veiligheid?

Werking vaccin

Het werkt als volgt: bij een vaccin krijg je hele kleine virusdeeltjes in je lichaam. Deze zijn te klein om je daadwerkelijk ziek te maken, maar zorgen er wel voor dat je immuunsysteem de ziekteverwekker voor een volgende keer onthoudt. Hierdoor weet je lichaam welke antistoffen het er op af moeten sturen en word je dus niet ziek als je besmet raakt. Normaal gesproken duurt het ontwikkelen van een goed werkend en veilig vaccin 10 tot 15 jaar. Nu gebeurt het in enkele maanden.

Ontwikkeling vaccin

De reguliere volgorde bij de ontwikkeling van een vaccin ziet er als volgt uit:

  1. Ontwikkelen kandidaat-vaccin.
  2. Preklinisch onderzoek: onderzoek naar de werkzaamheid in een laboratorium, meestal gevolgd door dierproeven.
  3. Klinisch onderzoek: evalueren van veiligheid (bijwerkingen), de afweerreactie en tolerantie onder een kleine groep mensen. Daarna wordt hetzelfde onderzoek gedaan onder een grotere groep mensen. De werkzaamheid, veiligheid, bijwerkingen en de immuunrespons worden dan nader onderzocht. Uiteindelijk wordt er een onderzoek gehouden onder honderden tot duizenden vrijwilligers om te kijken in hoeverre het vaccin onder natuurlijke ziekteomstandigheden bescherming biedt.
  4. Wanneer alles veilig is, moet het vaccin nog wettelijk worden goedgekeurd. Als onafhankelijke autoriteit reguleert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen de kwaliteit, werking en veiligheid van medicijnen en vaccins.
  5. Als het wordt goedgekeurd volgt de levering, productie en verzending.

Strenge toelating

De ontwikkeling gaat nu erg snel. Zo’n 9 maanden geleden hadden we nog niet eens van het coronavirus gehoord. Maar een vaccin is hard nodig, want alleen dat kan een einde maken aan deze pandemie. Alle zeilen worden dan ook bijgezet om het vaccin sneller te ontwikkelen. Maar dat betekent niet dat er binnenkort zomaar een vaccin op de markt komt. Het proces blijft altijd hetzelfde, ongeacht de snelheid.

Dus wordt een vaccin goedgekeurd, betekent dat niet dat er essentiële stappen zijn overgeslagen. De eisen voor de toelating van een vaccin op de markt zijn heel streng. Ernstige bijwerkingen worden niet geaccepteerd. Elk cijfertje en elke letter van de studie wordt gecontroleerd. Pas als alles klopt, wordt het vaccin goedgekeurd.

In de tussentijd moeten we onszelf en anderen dus beschermingen tegen het virus. Zo maak je zelf in 3 stappen een coronaproof gezichtsscherm:

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het Jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: RIVM, NOS. Beeld: iStock

Het bericht Is een snel ontwikkeld vaccin tegen het coronavirus wel veilig? verscheen eerst op Libelle.

Sari (44) raakte dakloos na haar scheiding: “Ik ‘woonde’ in mijn auto”

$
0
0

Na haar scheiding had Sari niets meer. Geen huis, geen geld en geen bankrekening. Ze ‘woonde’ in haar auto en was haar kinderen kwijt.

Sari: “Toen ik 17 jaar geleden mijn geboortedorp in Indonesië verruilde om in Nederland samen te wonen met de man op wie ik verliefd was geworden, kon ik niet bevroeden dat het zo zou eindigen. Ik had alles achtergelaten, om uiteindelijk alles te verliezen.”

Eenzaam

“Ik was 27 toen ik introk bij een Nederlandse man en zijn kind uit een eerder huwelijk, toevallig ook met een Indische vrouw. Ik sprak geen Nederlands en nam de fulltime zorg op me van zijn oudste zoontje met een beperking. Ik deed mijn best om gelukkig te zijn, maar ik voelde me verdrietig en eenzaam. Overdag zag ik niemand; we woonden op een afgelegen bedrijventerrein zonder buren, vrienden had ik niet en mijn familie woonde duizenden kilometers ver weg. Zelfs mijn man was weinig thuis; hij had een eigen timmerbedrijf en ging iedere ochtend om vijf uur de deur uit om pas tegen elf uur ’s avonds thuis te komen. Hij snapte niet waarom ik me ongelukkig voelde en veel huilde.

Geef niet op

We kregen kinderen. Ik hoopte dat er gelukkigere tijden zouden aanbreken maar helaas, naast de gebruikelijke ruzies en onbegrip liepen mijn man en ik tegen cultuurverschillen aan die werden versterkt door de uiteenlopende inzichten over de opvoeding. Er was niemand met wie ik hierover kon praten, behalve mijn familie in Indonesië en dus bracht ik uren bellend met hen door. ‘Kom op, Sari, wees sterk. Geef niet op’, zeiden zij. En ik gaf niet op. Integendeel, na iedere ruzie probeerde ik er weer iets van te maken. Geleidelijk nam de eenzaamheid af en werd mijn wereldje groter; ik leerde Nederlands en maakte vrienden binnen de Indonesische gemeenschap waarmee ik, samen met de kinderen, leuke uitjes kon maken. Voor het eerst lachte ik weer en kon ik me verheugen op dingen. Tot ongenoegen van mijn man. Als mijn vrienden langskwamen sloeg hij heel hard met zijn vuist op tafel om ze weg te jagen.

Ik had niets meer

Toch voelde ik me sterker worden. Ik ging solliciteren en vond werk als kok in een restaurant. Het geld dat ik verdiende stortte ik op onze gezamenlijke rekening. Maar iedere keer wanneer ik mijn vleugels probeerde uit te slaan probeerde mijn man mij kort te houden; hij belde mijn baas om te zeggen dat ik minder moest werken. Uiteindelijk was de maat vol. Ik wilde niet langer onder de duim worden gehouden en kondigde aan dat ik wilde scheiden. Mijn man smeekte me om te blijven en toen dat niet werkte dreigde hij dat ik alles zou kwijtraken als ik toch zou gaan. Ik zwichtte en bleef. Ik gaf hem nog één kans. Achteraf bleek dat hij deze extra tijd alleen maar had gebruikt om mij achter mijn rug om zwart te maken. Heimelijk had hij alle instanties benaderd en zijn ‘aanval’ in stelling gebracht, zodat ik, toen we een jaar later écht uit elkaar gingen, geen poot meer had om op te staan. Hij wist precies hoe dat moest, want met zijn eerste vrouw had hij hetzelfde gedaan. Het resultaat: hij won alles – de kinderen, het huis – en ik had niets.

Slapen in mijn auto

De brief waarin stond dat de rechter had bepaald dat ik op zondagavond het huis uit moest had ik nooit gekregen. Dus toen mijn man op zaterdag aankondigde dat ik de volgende dag weg moest dacht ik: maar waarhéén dan? Waar ga ik in godsnaam heen? Ik had geen huis, geen geld; ik had geeneens een eigen bankrekening. Die paar spullen die ik bezat verzamelde ik, ik pakte wat kleding en gritste een deken en kussen mee. Vrienden boden mij aan om voorlopig bij hen te slapen. Maar ik weigerde. Ik mijn cultuur word je opgevoed met het idee dat je niemand tot last moet zijn. Liever pakte ik mijn deken en kussen en sliep ik in mijn auto. Natuurlijk voelde ik me wanhopig en waardeloos, maar ik wist dat de ruzies alleen zouden ophouden als ik niet meer thuis woonde. Alleen op deze manier konden de kinderen in stabiliteit opgroeien. Weggaan was de ultieme opoffering die ik als moeder kon maken.

Ik blijf sterk

Drie weken lang ‘woonde’ ik in mijn auto. Ik probeerde er het beste van te maken; van vijf uur ’s middags tot elf uur ’s avonds werkte ik in het restaurant, na mijn shift sliep ik in mijn auto en overdag, als mijn vrienden wakker waren en naar hun werk gingen, kon ik bij hun koffie drinken, iets eten en douchen. Totdat het tijd was om weer naar werk te gaan. Mijn maatschappelijk werker vond het geen goed plan dat ik in mijn auto sliep en regelde een plek in een nachtopvang. Daar heb ik een paar nachten gelogeerd, maar dat was niets voor mij. Ik vond het er eng, al die mannen daar. Er waren problemen met alcoholisme en op de gang was lawaai. Ik durfde mijn kamer zelfs niet te verlaten om naar de wc te gaan. Uiteindelijk heb ik nog een paar nachten in mijn auto geslapen voordat ik met subsidie van de gemeente een maand in een kamer van een bed & breakfast kon wonen. Sinds een paar weken heb ik nu een eigen plek. Ik voel me er veilig en er is ruimte voor de kinderen, al denk ik niet dat ze op korte termijn bij mij zullen wonen. Maar ik blijf sterk, ik zet kleine stapjes vooruit, ik zet door. Ik kan dit. Het lukt mij wel. Ook ik heb recht op een gelukkig leven.”

Tekst: Paulijn van der Pot. Beeld: iStock

Het bericht Sari (44) raakte dakloos na haar scheiding: “Ik ‘woonde’ in mijn auto” verscheen eerst op Libelle.

Voor jongens én meisjes: 19 leuke unisex babynamen

$
0
0

Lang niet alle ouders willen tijdens de zwangerschap al het geslacht van hun kindje weten. Wil je alle opties openhouden en ook voor een naam kiezen die voor zowel een meisje als een jongen kan? Wij hebben 19 leuke unisex babynamen op een rijtje gezet.

Voornamen worden steeds vaker voor verschillende geslachten gebruikt. Handig, zo heb je nog meer keuze voor een naam voor jouw baby. Deze 19 unisex babynamen zijn leuk voor jongetjes en voor meisjes:

  1. Sam
  2. Robin
  3. Jacky
  4. Puck
  5. Sacha
  6. Bobby/Bobbie
  7. Dilan
  8. Lou
  9. Jamie
  10. Charlie
  11. Beau/Bo
  12. Jules/Juul
  13. Billie/Billy
  14. Kris/Chris
  15. Pim
  16. Stijn
  17. Daan
  18. Ilja
  19. Sem

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het Jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Beeld: iStock

unisex babynamen

Het bericht Voor jongens én meisjes: 19 leuke unisex babynamen verscheen eerst op Libelle.

Marco Borsato laat voor het eerst van zich horen: “Ik keer voorlopig niet terug”

$
0
0

Marco Borsato laat sinds het nieuws over de scheiding met Leontine voor het eerst van zich horen. In een bericht aan zijn fanclub schrijft Marco dat hij voorlopig niet terugkomt.

De zanger schrijft dat hij voorlopig niet terugkeert als artiest of met nieuwe muziek komt. Omdat hij nog steeds moet herstellen van een burn-out blijft het de komende tijd ook via sociale media stil vanaf zijn kant.

Burn-out

De burn-out, scheiding en verhuizing zijn Marco Borsato niet in de koude kleren gaan zitten. “Het herstel gaat met ups en downs, wat voor een burn-out gebruikelijk is, en heeft nog de nodige tijd nodig”, schrijft de zanger. De komende tijd neemt hij dus nog zijn rust, maar hij kijkt wel weer uit naar zijn terugkeer: “Ik heb alleen nog even tijd nodig om er straks weer helemaal te kunnen zijn.”

Scheiding Marco en Leontine

Volgens het management van Marco is de scheiding tussen Marco en Leontine nu ook rond. Na veel geruchten over de affaires van Marco bracht het stel begin dit jaar naar buiten dat ze na een huwelijk van 22 jaar uit elkaar zouden gaan.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Leontine (@leontineborsato) op

BEKIJK OOK: Dit is waarom Erik de Zwart het opneemt voor Marco Borsato:

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het Jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Telegraaf. Beeld: Brunopress 

Het bericht Marco Borsato laat voor het eerst van zich horen: “Ik keer voorlopig niet terug” verscheen eerst op Libelle.

‘Van onschatbare waarde’: “Met samengeknepen billen zie ik hoe de whisky-deal klapt”

$
0
0

Van onschatbare waarde is prachtige televisie. Samen met mij – Libelle’s Renée – schakelen wekelijks meer dan een miljoen mensen over naar NPO 1 om het programma van Dionne Stax te bekijken. Iedere aflevering hebben ze weer een paar fantastische kandidaten gestrikt die een houten beeldje, klok of schilderij willen verkopen voor een heleboel geld. Ze hebben allemaal één ding gemeen: hun item is volgens hen echt van onschatbare waarde.

In de derde aflevering is dat niet anders. Een verkoper met een bijzonder portret, een hartstochtelijke kunst en antiek verzamelaar die een bronzen aapje wil verkopen en natuurlijk Michel, die z’n centjes investeerde in het duurste vat whisky dat óóit verkocht is. Als dit geen leuke televisie oplevert, dan weet ik het ook niet meer.

Van onschatbare waarde

Hij is een man met een missie en een passie voor whisky. Gordon & MacPhail whisky om precies te zijn, waar de whisky-belegger één van de 361 flessen van in bezet heeft. De exorbitant prijzige drank is volgens hem natuurlijk ‘van onschatbare waarde’. Maar waar kandidaten normaal gesproken hun miniatuurversie van Circus Sarrasani of schilderij van hun chique oma alleen al kunnen verkopen met een prachtig verhaal, gaat dat met een fles drank wel anders. Ook al gaat het om de oudste whisky die ooit in Schotland is gebotteld. 

Met samen geknepen billen kijk ik naar de onderhandeling tussen liefhebber slash belegger Michel en whisky-connaisseur Arnold. Hij is niet de enige expert waaraan Michel de fles kan slijten, maar blijkt uiteindelijk wel de enige te zijn die er stevig voor wil betalen. Naar mijn inziens is een fles drank niet meer dan € 50,- euro waard, maar hé: wie ben ik? 

€ 100,- per slok

Michel heeft z’n onderhandeling tot in de puntjes voorbereid, ik kan niet anders zeggen. Een leeg glas, een flesje om te proeven – dit moet wel € 100,- de slok kosten – en een flinke dosis zelfvertrouwen: alle technieken die Michel kan toepassen, past hij toe. Hij zakt flink in zijn prijs, Arnold zet nog een tandje bij. Uiteindelijk komen ze op een sensationeel doch ongelofelijk hoog bedrag uit van € 12.750,-. Twaalfduizend zevenhonderdvijftig euro. Daar koop je een prachtige auto voor of los je een schuld mee af, maar dat betaal je toch niet voor een fles bruine drank?

Michel is onvermurwbaar. Zelfs overmoedig, want lager dan zijn bodemprijs € 13.000,- gaat hij niet. De spanning is om te snijden, de twee mannen staan klaar om elkaar de hand te schudden en terwijl ik met ingehouden adem kijk, zie ik hoe Michel de grootste fout van zijn leven maakt. No deal. Wat? Maar Michel, wanneer krijg je nog eens iemand zo gek om dit bedrag te betalen?

Eigenwijs of briljant?

Met gemixte gevoelens aanschouw ik dit tafereel. Is Michel te eigenwijs en zit hij zichzelf in de weg? Of is hij briljant, staat hij achter zijn investering en weet hij zeker dat hij beter kan krijgen? Ik gok op het eerste, maar het levert wél fraaie televisie op waarin twee gepassioneerde whisky-liefhebbers het programma tot een spetterend en zenuwslopend einde brengen.

Michel, succes met de verkoop van je fles. En mocht het niet lukken, neem dan een slokje en geniet ervan.

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het Jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Beeld: Roland J Reinders / MAX

Het bericht ‘Van onschatbare waarde’: “Met samengeknepen billen zie ik hoe de whisky-deal klapt” verscheen eerst op Libelle.

José: “Moria staat in brand, hoe armoedig en beschamend dat wij weg blijven kijken”

$
0
0

Bladenmaker en journalist José Rozenbroek schrijft columns voor Libelle. Deze week schrijft ze over de verschrikkelijke brand in Moria.

Jarenlang zeilde ik elke zomer een weekje mee met een vriend die een zeilboot bezit. Niet zo’n bootje waarmee je ternauwernood de Friese meren kan bevaren, en ook niet zo’n proletenjacht, nee, een oud, stoer, zeewaardig schip. De boot lag bij Leros, een Grieks eiland aan de oostkust van Griekenland – Turkije kon je in de verte zien liggen. Elk voorjaar nodigde hij wat vrienden uit om een weekje met hem mee te varen. Dat waren geweldige vakanties waarin we van het ene beeldige haventje naar het andere schattige baaitje zeilden.

Vluchtelingencrisis

In de vroege zomer van 2015 zagen we op een ochtend, toen we slaperig de kajuit uit kropen, hoe een schip van de Griekse marine aanlegde in de haven en hoe vervolgens een groep mensen van boord werd gehaald en langs de kade afgevoerd naar het politiebureau. Over de vluchtelingencrisis hadden we dat jaar elke dag gelezen in de krant; duizenden en duizenden mensen waren op de vlucht geslagen voor de burgeroorlog in Syrië en kochten voor veel geld een krappe plek in een gammel rubberbootje om de oversteek te wagen van Turkije naar Europa.

Opeens speelde dat drama zich pal voor onze neus af. We zagen de vluchtelingen later terug in het dorpje, groepjes jonge mannen hangend aan de kade, kijken op hun telefoon, vrouwen met hoofddoeken en lange rokken op de bankjes langs het water. In de bermen en langs de strandjes slingerden gele en oranje zwemvesten. Ik betrapte mezelf erop dat ik ervan wegkeek als ik op een terras een Griekse salade met een glaasje wijn bestelde of in mijn bikini ging zwemmen. En vroeg me af wie zich nu het meest misplaatst voelde, ik de toeriste met haar zonnehoed en zeilboot, of die vluchtelingen die daar rondhingen, wachtend op een ongewisse toekomst. Ik geneerde me voor hen, maar ook voor mezelf – ik realiseerde me dat ik eigenlijk niet geconfronteerd wilde worden met hun leed.

Afgrijselijke omstandigheden

We zijn vijf jaar verder. Het vluchtelingenprobleem heeft Europa opgelost door een deal met Turkije te sluiten waar niemand trots op is en die ons veel te afhankelijk maakt van de grillen van Erdogan. En toch haalden we opgelucht adem, want liever dát dan een eindeloze stroom vluchtelingen waar niemand zich raad mee weet. De mannen, vrouwen en kinderen die in Griekenland strandden, hebben we opgesloten in overvolle vieze kampen. Daar moeten ze afwachten tot over hun lot wordt beslist. En omdat niemand het weet, zitten velen daar nu al jaren onder afgrijselijke omstandigheden. Ze raken moedeloos, radeloos, gefrustreerd.

Moria

Moria op Lesbos vertelt wel het meest treurige verhaal. Dat kamp is gebouwd voor 3.000 vluchtelingen, maar er wonen 13.000 mensen; in het voorjaar waren dat er zelfs 20.000. Op 13 maart van dit jaar sloeg Artsen zonder Grenzen alarm: “In sommige delen van het kamp is er slechts één kraan voor elke 1300 mensen, zonder zeep. Gezinnen van vijf of zes mensen slapen in tenten van maximaal drie vierkante meter. De simpele aanbevolen maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn voor hen onmogelijk. Denk hierbij aan veelvuldig handen wassen en het beperken van sociaal contact.”

Brand

Vorige week was het zover: Het coronavirus brak uit in het kamp waar de spanning al om te snijden was. De mensen raakten in paniek en de vlam sloeg in de pan. Er ontstond brand en de 13.000 bewoners sloegen op de vlucht voor de rook en het vuur.

Weer zitten we met de handen in het haar. Wat moeten we doen met deze mensen? De Nederlandse regering heeft al gezegd dat het niet van plan is vluchtelingen uit Moria op te nemen, wel is een miljoen euro aan noodhulp toegezegd. Wat een armoedige, beschamende reactie. Eén ding lijkt mij duidelijk; we kunnen met geld niet alles afkopen. En met mijn boerenverstand denk ik: een simpele lossing ligt voor de hand: 27 EU-landen, 13.000 vluchtelingen: als elk land zich ontfermt over nog geen 500 mensen is het probleem Moria opgelost.

Maar ik vrees het ergste. Dat we massaal weer weg zullen kijken, net zoals ik toen deed, in dat dorpje op dat kleine Griekse eiland voor de kust van Turkije.

Wil je wél iets doen? Je kunt via de website Because We Carry doneren. Een team van vrijwilligers is daar wekelijks om vluchtelingen te helpen met o.a. het uitdelen van eten, tenten en droge kleding.

Tekst: José Rozenbroek Beeld: Tamar Ottink.

Het bericht José: “Moria staat in brand, hoe armoedig en beschamend dat wij weg blijven kijken” verscheen eerst op Libelle.

Waarom het slim is om juist nu alvast een DigiD aan te vragen voor je kind

$
0
0

Heb je als ouder nog geen DigiD aangevraagd voor je kind? Dan is het verstandig om dit wel alvast te regelen. Tenminste, als je wil voorkomen dat je kind een coronatest moet doen en niet (nog) langer wil wachten op de uitslag, bijvoorbeeld. Voor een DigiD hoef je namelijk niet te wachten tot een kind 18 jaar is.

Die tip geeft Dees, een borstkankeractivist en gezondheidswetenschapper, op Twitter. Het begon namelijk allemaal met dit bericht.

DigiD aanvragen voor je kind

Waarom het zo belangrijk is om een DigiD alvast te regelen voor je kind, heeft alles te maken met corona. Want mócht je kind getest moeten worden, dan ben je naar verluidt sneller aan de beurt en krijg je sneller de uitslag te horen als je de inloggegevens alvast op zak hebt.

Kind laten testen op corona

Op de website van het Rijksoverheid staat meer informatie over wanneer je je kind kunt laten testen op corona (als hij/zij klachten heeft die passen bij het virus) en wat je moet doen om een afspraak te maken. Dat doe je zo:

Kinderen tot en met 11 jaar

Is je kind 11 jaar of jonger? Dan bel je als ouder/verzorger met 0800-1202 voor een afspraak. Maar met een DigiD kun je ook al online een afspraak maken voor een coronatest. Uit de praktijk blijkt dat dit sneller gaat dan wanneer je een telefonische afspraak maakt. Voor kinderen van 0 tot en met 6 jaar is het beter om telefonisch een afspraak te maken. Let op: kleine kinderen die verkouden zijn hoeven niet altijd getest te worden.

Kinderen tussen de 12 en 17 jaar

Voor kinderen tussen de 12 en 17 jaar komt er een extra stap bij. Als ouder of verzorger bel je naar 0800-1202 om een afspraak te maken. Je kind moet dan aan de telefoon komen om toestemming te geven voor de afspraak. Online een afspraak maken kan ook, maar wederom heeft je kind dan een DigiD nodig.

Kinderen van 16 en 17 jaar

Kinderen van 16 en 17 jaar mogen zelf bellen naar 0800-1202 om een afspraak te maken, als ze willen. Met hun DigiD kunnen zij (of de ouder/verzorger) online een afspraak maken voor een coronatest.

Lange wachttijden

Onder het Twitter bericht van Dees delen verschillende mensen hun ervaringen. Zo vertelt Mascha dat het net iets anders ligt: je kunt zowel telefonisch als online geholpen worden (zoals hierboven beschreven wordt), maar duurt het langer als je het telefonisch regelt.

Partner corona-verpleegkundige: “We sliepen apart, we waren bang voor elkaar”.

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het Jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Twitter. Beeld: iStock

Het bericht Waarom het slim is om juist nu alvast een DigiD aan te vragen voor je kind verscheen eerst op Libelle.


Delphine Boël is een kind van de koning: “Het is eindelijk bevestigd”

$
0
0

Het is na een jarenlange strijd eindelijk bevestigd: Delphine Boël (51) is een buiten-echtelijke dochter van voormalig koning Albert van België. Wat de vraag oproept: wat gaat zij doen met de overwinning?

Wordt ze prinses? Gaat ze voor de koninklijke schatkist? Komt ze op de staatsieportretten? In België hebben ze vragen te over over de vrouw die nu echt en officieel tot de royal family blijkt te behoren. Sinds in januari dan eindelijk bekend werd dat koning Albert II (86) haar vader is, staat het leven van Delphine Boël volledig op z’n kop. Na een rechtsstrijd van zeven jaar en een innerlijke strijd van bijna twintig jaar weet ze nu eindelijk zeker wie ze echt is: de dochter van de voormalige koning,de halfzus van de huidige koning Filip, prinses Astrid en prins Laurent en een wettige erfgenaam van het koninklijk fortuin. De hamvraag: wat nu?

Een pijnlijke geschiedenis

“Zijne Majesteit de Koning Albert II heeft kennisgenomen van de resultaten van het DNA-monster dat hij afstond op vraag van het hof van beroep in Brussel. De wetenschappelijke conclusies geven aan dat hij de biologische vader is van mevrouw Delphine Boël. Hij zal Boël in zijn testament opnemen op hetzelfde niveau als zijn andere kinderen. Koning Albert heeft nu dus vier kinderen.” Met die woorden erkende koning Albert op 27 januari 2020 zijn biologische dochter via zijn advocaat. Om er keihard aan toe te voegen: “Ook al zijn er juridische argumenten en bezwaren om het feit te rechtvaardigen dat een wettelijk vaderschap niet noodzakelijk de weergave is van een biologisch vaderschap, heeft koning Albert besloten om met waardigheid en eer een punt te zetten achter deze pijnlijke procedure.”

Pijnlijk is zeker het juiste woord. Al sinds 2013 vecht Delphine voor haar recht om te weten wie haar echte vader is. Geen uit de lucht gegrepen jaartal: in dat jaar deed Albert afstand van de troon en verloor hij zijn onschendbaarheid. Pas toen kon ze hem persoonlijk aanklagen voor een DNA-onderzoek. Dat het daarna zeven lange jaren duurde voordat het er kwam, is al pijnlijk genoeg. Maar aan haar beslissing in 2013 gingen ook al heel wat pijnlijke momenten vooraf.

Een kind omringd door roddels

Het verhaal van Delphine in een notendop: haar moeder, ambassadeursdochter Sybille de Selys Longchamps, had achttien jaar lang een geheime relatie met toen nog prins Albert. Uit die romance werd Delphine geboren, en de toenmalige echtgenoot van haar moeder (zakenman Jacques Boël) stemde ermee in haar zijn achternaam te verlenen om zo een schandaal te voorkomen. Sybille scheidde niet veel later van Boël, en trouwde uiteindelijk met een Britse edelman. Prins Albert bleef bij zijn Paola, met wie hij in 1959 in het huwelijk trad (en over wie zelf óók jarenlang vreemdgaansgeruchten gingen). In 1984 was de koek op tussen Albert en Sybille. In 1985 vertelde zij haar dochter de waarheid over haar vader, die voor zover Delphine wist altijd gewoon ‘een goede vriend van haar moeder’ was. Helemaal als een verrassing kwam het niet, deelde Delphine in 2009 al in een interview. “Ik voelde als kind dat er om me heen van alles gebeurde waarvan ik het fijne niet mocht weten. Zoals algemeen bekend weet ik pas sinds mijn achttiende dat hij mijn vader is, terwijl iedereen uit mijn naaste omgeving heel goed wist
dat hij dat was. Als kind verdronk ik in de roddels en geheimen.”

Van 1985 tot 1999 wist Delphine heel goed wie haar vader was, ze had zelfs contact met hem, kreeg cadeaus voor haar verjaardag van hem. Maar wel in het diepste geheim. In 1993 werd hij koning van België nadat zijn oudere, kinderloze broer overleed. Over de huwelijkscrisis van het koningspaar uit de seventies werd in die jaren nog amper gerept. Tot in België rond de zestigste verjaardag van koningin Paola een boek uitkwam waarin werd geclaimd dat Albert een buitenechtelijke dochter had. Een publiek geheim, zo bleek al snel. In no time dook de Belgische pers boven op Delphine, die erg op de koning én zijn moeder leek. Op dat moment verbrak de koning alle contact met Delphine.

Delphine Boël wil niet op de staatsieportretten

Dat het daarna nog bijna twintig jaar duurde voor Delphine eindelijk officieel haar gram kon halen, heeft zo zijn sporen achtergelaten op de kunstenares. “De ernst van mijn vaders afwijzende houding is pas echt tot me doorgedrongen toen ik zelf kinderen kreeg”, zei ze er zelf over. “Het moederschap (Delphine heeft een dochter van zestien en een zoon van twaalf met haar Amerikaanse partner Jim, red.) heeft me nog bozer op hem gemaakt.”

Die woede zal hebben meegespeeld in de beslissing om al die jaren met de rechtszaak door te gaan. Over haar beweegredenen is Delphine altijd duidelijk geweest: het is haar niet om het vermogen van de oud-koning te doen, maar om erkenning. Ze wilde niet langer persona non grata zijn in België, haar naam zuiveren. “Omdat ze niet erkend werd, bevond ze zich in een pijnlijke situatie van uitsluiting op emotioneel en sociaal vlak”, aldus haar advocaat. “Die impasse heeft haar ertoe gebracht om te kiezen voor de gerechtelijke uitweg. Niet zozeer voor haarzelf, maar om te voorkomen dat haar kinderen met dezelfde moeilijkheden en met hetzelfde lijden geconfronteerd zouden worden. Ze wil erkend worden vanwege haar identiteit en die van haar kinderen. Ze is niet op zoek naar een plaatsje op de staatsieportretten.

Op hoeveel erfenis heeft ze recht?

Evengoed betekent het dat met de erkenning van haar vader de kous nu af is. Op de troon maakt Delphine Boël geen aanspraak, dat staat vast. Op geld wel, al lijkt het de vraag of ze een evenredig deel van het vermogen van de koning (geschat op zo’n 200 à 300 miljoen euro) krijgt als haar halfbroers en halfzus. Een slimme clausule in het testament van het koninklijk paar zou er mogelijk voor zorgen dat haar aandeel een stuk kleiner uitpakt dan dat van de anderen.

Niet in de laatste plaats, zo wordt vaak gefluisterd, omdat niet uitgesloten is dat er nog meer buitenechtelijke kinderen van Albert in het spel zijn, die door de overwinning van Delphine óók een rechtszaak overwegen. “Hij had affaires met tientallen vrouwen en ik heb bewijs gevonden dat Delphine niet het enige buitenechtelijke kind van Albert is”, deelde onderzoeksjournalist Thierry Debels eind vorig jaar met het Belgische roddelblad TV Familie. Hij werkt momenteel aan een boek over de voormalig koning, en hint naar méér leed voor Paola, Filip en de rest van de koninklijke familie in de toekomst. “Dat zou direct ook een verklaring kunnen zijn voor zijn jarenlange, hardnekkige weigering om Delphine te erkennen.” Wordt vervolgd?

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het Jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Tekst: Claudia Witteveen. Beeld: Brunopress.

Het bericht Delphine Boël is een kind van de koning: “Het is eindelijk bevestigd” verscheen eerst op Libelle.

Logeerhuis van Linda’s autistische zoon (14) ging dicht door corona: “We konden thuis geen kant op”

$
0
0

De epidemie van de afgelopen maanden heeft op allerlei fronten grote gevolgen gehad. Ook in de psychische gezondheidszorg. Daar weet Linda (41) alles van: haar autistische zoon Joep (14) zou naar een logeerhuis gaan, maar de instelling sloot halverwege maart de deuren. 

Dat had voor Joep, maar ook voor de rest van het gezin verstrekkende gevolgen

Al snel daarna volgde ook de school van Joep, evenals die van zijn zusje Lola (12) en broertje Tygo (8). Ineens zat het gezin dag en nacht met z’n vijven thuis. En dat was lang niet altijd even makkelijk. Linda: “We kunnen de kinderen niet met z’n drieën alleen laten. Daardoor sta je als ouder continu aan om te zorgen dat het niet escaleert.”

Logeerhuis

Door zijn autisme is het voor de oudste zoon van Linda en Nick (44) lastig om contact te maken en te (onder)houden met andere jongeren. Eens per maand zou hij daarom een weekend naar een logeerhuis gaan voor jongeren met onder meer autisme. Niet alleen voor hemzelf, maar ook om wat meer rust binnen het gezin te creëren voor zijn ouders en Lola en Tygo.

Thuis is thuis

Dat liep iets anders dan gepland. Linda: “Joep heeft behoefte aan structuur en een vast dagritme. Dan weet hij waar hij aan toe is en zit hij het lekkerst in zijn vel. Is die vastigheid er niet, zoals de afgelopen maanden het geval was, dan moet Joep ontzettend schakelen. Voor iemand met autisme is thuis echt thuis. Leren doe je op school, niet op dezelfde plek waar je normaal gesproken je vrije tijd doorbrengt.”

In korte tijd was de wereld van Joep door het thuisonderwijs en maandenlang thuis zijn met zijn ouders, broertje en zusje zó veranderd; dat bracht chaos in zijn hoofd. “Dan trekt hij zich terug op zijn kamer of kan hij boos worden om hele normale vragen of kleine dingen”, vertelt Linda. “En dan klapt het eerder met Lola en Tygo. Die deels wel begrijpen hoe dat komt, maar van zo’n situatie ook boos en verdrietig kunnen worden.”

Machteloos

Doordat de spanning tussen de kinderen af en toe hoog op kan lopen, is het voor Linda en Nick niet te doen om even samen de deur uit te gaan. Dat zorgde in de maanden dat het hele gezin thuis zat regelmatig voor een gevoel van machteloosheid. Linda: “We konden geen kant op, maar we konden de situatie ook niet zomaar veranderen. De kinderen zijn 8, 12 en 14. Dan moet je echt wel even weg kunnen voor een blokje om met de hond. Maar dat ging bij ons thuis niet. Ons gezin houdt altijd rekening met het autisme van Joep, maar sinds maart waren we daar eigenlijk continu mee bezig.”

Altijd alert

“Als ouder ben je 24/7 alert dat de kinderen elkaar niet in de haren vliegen en dat het escaleert. Je staat continu aan, wat zorgt voor stress. En ook emoties spelen dan een rol.” Ook in de zomervakantie had Linda daar nog last van. “Pas aan het einde van de tweede week vakantie kwam ik een beetje tot rust. Dan merk je ineens hoe die alertheid in je systeem zit.”

Inmiddels heeft Joep kennisgemaakt in het logeerhuis, dat gelukkig weer open is, en kijkt het gezin positief vooruit. Binnenkort gaat hij er zijn eerste weekend slapen. Linda: “Het is al heel fijn om af en toe een kleine break te hebben. Dat geeft ons en de jongste twee wat meer rust. En dan kunnen mijn man en ik na al die maanden eindelijk weer eens samen uit eten.”

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het Jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Beeld: eigen foto Linda

Het bericht Logeerhuis van Linda’s autistische zoon (14) ging dicht door corona: “We konden thuis geen kant op” verscheen eerst op Libelle.

7 manieren om je partner thuis met een leuke date te verrassen

$
0
0

De coronacrisis maakt het organiseren van een leuke date er niet makkelijker op. Veel activiteiten zijn niet mogelijk of niet echt verantwoord om nu te ondernemen. Daarom zetten wij de zeven leukste manieren op een rijtje om je partner te verrassen. 

En daarvoor hoef je helemaal de deur niet uit!

1. Voor de bourgondiër

Is jouw partner gek op lekker eten? Maak als verrassing een uitgebreid diner klaar. Haal alles uit de kast in de keuken alsof je een kerstdiner voorbereid en haal de lekkerste ingrediënten in huis. Dat hoeft natuurlijk niet moeilijk te zijn. Er zijn ook genoeg recepten voor makkelijke eenpansgerechten die heerlijk zijn. Heb je wel zin om je lief te verrassen met een tafel vol lekkernijen, maar niet om de keuken in te duiken? Haal dan alle benodigdheden voor een uitgebreide kaasplank op de markt, of sla allerlei tapas in. Zo gepiept en net zo lekker en verrassend.

2. Voor de sportliefhebber

Is jouw partner gek op sport? Dan kun je twee dingen doen. Zo kun je thuis een leuke workout voor jullie twee organiseren. Leg twee yogamatjes neer en doe mee aan een online home bootcamp of yogales. Is jouw partner meer een passieve sportliefhebber? Organiseer dan een date op een avond dat er sport op televisie is. Stel een lekkere borrelplank samen en kruip lekker samen voor de buis. Oh, en als je zelf niet zo veel van sport weet: lees je eventjes in! Je partner zal aangenaam verbaasd zijn als je ineens een leuk feitje deelt over een speler.

3. Voor de druktemaker

Voor de hardwerkende man of vrouw die maar weinig vrije tijd heeft, is een avondje ontspannen natuurlijk de beste verrassing. De echte druktemaker gunt zichzelf dat nauwelijks. Dus grijp je kans om er een fantastische date van te maken. Duik samen lekker in bad, haal eucalyptus geurstokjes, steek kaarsen aan en verwen je lief met een fijne massage. En als je partner daarna als een blok in slaap valt, weet je dat je date geslaagd is.

4. Voor de spelletjesfreak

De spelletjesfreak kun je natuurlijk het allergelukkigst maken met één ding: een leuk spel. Heb je zin in actie? Ga dan voor een spannend spel waarbij je moet samenwerken. Zo is er een spel waarbij je samen uit een escape room moet zien te breken. En dat gewoon aan je eigen keukentafel. Wil je wat meer laid-back een spelletje spelen, dan heb je ook genoeg opties. Zo kun je talloze spellen vinden waarbij je vragen over elkaar moet beantwoorden. Misschien kom je dan ineens allerlei nieuwe dingen over je wederhelft te weten.

5. Voor de zoetekauw

Bijna iedereen is wel blij te maken met een versgebakken lekkernij. Een smeuïge brownie, warme appelflappen of een torenhoge red velvet taart. Voor de echte zoetekauw is dat de ultieme verrassing. Liggen jouw specialiteiten niet in de keuken? Geen zorgen. Deze chocolademousse kan haast niet mislukken.

6. Voor de spannende lover

Heb je zin om een spannende avond te organiseren? En weet je dat jouw partner dat ook wel ziet zitten? Maak het dan bont in de slaapkamer. Dat kan natuurlijk met een spannende outfit of een flink staaltje dirty talk. Maar seksvlogger Rianne geeft je nog veel meer creatieve tips om op de origineelste manieren een heerlijke avond te hebben samen. Daar zal jouw lief ongetwijfeld van opkijken.

7. Voor de creatieveling

Is jouw partner creatief of wil je eens iets nieuws proberen tijdens je date? Haal schildersdoeken, verf of klei in huis en ga lekker met je handen aan de slag. Je kunt samen de uitdaging aangaan om online een video van Bob Ross te volgen op YouTube en één van zijn landschappen te schilderen. Maar samen een beetje experimenteren of het doek (of op elkaar!) kan ook. Duik je liever met je handen in de klei, probeer dan eens elkaar te boetseren. En geen zorgen als je er niet goed in bent. Als jouw lief een beetje creatief is, zal je moeite vast worden gewaardeerd!

Is jouw partner een zoetekauw en zoek je nog een origineel recept? Deze appelroosjes bak je in een handomdraai en ze passen perfect bij een romantische date!

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het Jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Beeld: iStock. 

date thuis

Het bericht 7 manieren om je partner thuis met een leuke date te verrassen verscheen eerst op Libelle.

Eloise van Oranje openhartig over familie, daten en haar ouders: “Zij zijn mijn grote voorbeelden”

$
0
0

De laatste tijd laat Eloise van Oranje steeds meer van zichzelf zien online. Maar nu is ze openhartiger dan ooit in een video op Youtube, waarin ze praat over haar ouders, haar familie en haar liefdesleven. 

In een video die donderdagmiddag op internet verscheen, schuift Eloise van Oranje aan bij Youtuber Robbert Rodenburg. De acteur en presentator stelt haar in zijn programma Open kaart allerlei persoonlijke vragen. Van tevoren weten Eloise noch Robbert welke vragen er gesteld zullen worden. En dat zorgt voor spontane en openhartige gesprekken.

Sigaret

In de video praat Eloise van Oranje een half uur lang over haar privéleven. Zo is de 18-jarige dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien open over de foto die laatst van haar opdook en wat haar ouders daarvan vonden. Dat er een foto van haar rondging met een sigaret, kreeg ze namelijk te horen via haar eigen vader. “Hij vroeg of ik had gezien wat er over me werd gezegd en stuurde toen de foto”, vertelt Eloise. Ze verontschuldigde zich tegenover haar ouders, maar die gingen er heel rustig mee om. “Mijn vader zei: je bent nu 18 en gaat je studentenleven in. Je woont op een andere locatie en we kunnen niet meer alles controleren. We zijn nog steeds je ouders, maar je moet ook je eigen leven leiden.”

Grote voorbeelden

Haar ouders geven hun dochter dus veel vrijheid in haar leven. Eloise geeft dan ook aan dat ze in haar eigen opvoeding later niets anders zou willen doen dan haar eigen ouders. Ze noemt haar ouders haar grote voorbeelden. “Ze zijn heel slim en communiceren heel goed”, zegt ze over hen. Daarbij bewondert ze de manier waarop ze naar het leven kijken en haar hebben opgevoed. “Van jongs af aan hebben ze me geleerd om iedereen te accepteren, niemand buiten te sluiten en zo open minded mogelijk te zijn”, vertelt de gravin.

‘Leuk met iemand’

Op de vraag hoe het met haar liefdesleven gaat moet Eloise een beetje lachen. Echt daten doet ze niet, vertelt ze. Wel geeft ze toe dat ze het ‘op het moment leuk heeft met iemand’. Zo leuk zelfs, dat haar moeder hem al heeft ontmoet! Of het haar type is, is moeilijk te zeggen. Eloise vertelt namelijk dat ze geen type heeft. In het verleden viel ze op mensen met bruin haar, blond haar, op kakkers. “Ik heb van alles leuk gevonden”, zegt Eloise. Vooral het innerlijk vindt ze belangrijk. “Dat kan je echt maken of kraken.” De gravin zou zelf op iemand vallen die respect heeft voor anderen, humor heeft en met wie ze leuk kan praten. En die persoon lijkt ze op dit moment gevonden te hebben.

Studietijd

Verder focust de tiener zich nu vooral op haar studietijd. Wat ze later wil worden en wat haar toekomstplannen zijn, dat weet ze allemaal nog niet. Ze is net begonnen met haar 4-jarige studie aan Hotelschool The Hague in Amsterdam. “Ik hoop gewoon dat ik geniet van de tijd die ik hier heb”, vertelt Eloise.

Door haar openheid op social media, krijgt Eloise van Oranje regelmatig te maken net negatieve reacties. Hier zie je hoe ze daarmee omgaat. 

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het Jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Youtube. Beeld: Brunopress. 

 

Het bericht Eloise van Oranje openhartig over familie, daten en haar ouders: “Zij zijn mijn grote voorbeelden” verscheen eerst op Libelle.

Kijkers van ‘Beste Zangers’ in tranen door ‘ster van de avond’

$
0
0

Donderdagavond was het de beurt aan rapper en zanger Diggy Dex om bezongen te worden in Beste Zangers. En al gauw gingen de kijkers los op Twitter over de tweede aflevering. Er was namelijk één artiest die al gauw de kranen bij de kijkers openzette. “Ik huil al als hij een gebruiksaanwijzing voorleest.”

Andere presentator(en)

In tegenstelling tot vorig jaar, wordt dit seizoen van Beste zangers niet gepresenteerd door Jan Smit. De opnames van het programma vonden namelijk voor de uitbraak van de coronacrisis plaats op Ibiza en Jan tobde in die tijd nog met zijn gezondheid. Dit seizoen nemen daarom Nick en Simon het presentatiestokje van hem over. Zij zitten op de bank met een gezellige club talentvolle zangers. Dit jaar zijn dat Miss Montreal, Suzan & Freek, Diggy Dex, Wulf, Stef Bos, Tabitha en Milow.

Beste zanger

In de tweede aflevering wordt Diggy Dex in het Spaanse zonnetje gezet. Zijn mede-artiesten brengen hem allemaal een ode met een paar van zijn favoriete nummers. Op de bank houden de deelnemers het alleen niet lang droog. Al gauw zijn Diggy Dex en zijn mede-artiesten tot tranen geroerd door één van de deelnemers. Stef Bos, bekend van de tranentrekker Papa, weet Diggy Dex te ontroeren met één van zijn eigen nummers: Sterren tellen. De beste zangers zelf houden het niet droog, en heel Twitter snikt mee. “Wat een verteller”, plaatst de ene kijker. “Zo raak en recht uit het hart”, vindt een ander ervan. De kijkers hopen maar dat Stefs versie snel online te beluisteren in. Voor hen is de winnaar van de avond in ieder geval duidelijk: online wordt hij gedoopt tot ‘ster van de avond’.


Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het Jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Twitter. Beeld: Avrotros.

Het bericht Kijkers van ‘Beste Zangers’ in tranen door ‘ster van de avond’ verscheen eerst op Libelle.

Viewing all 16070 articles
Browse latest View live